ПОЗОВИ НАС: +381 11 785 0000

Корисни контакти

АСТРА

Акција против трговине људима

За информације о мерама предострожности при одласку у иностранство, информације о лиценцираним агенцијама за запошљавање, контакте организација и институција у земљи дестинације, правну анализу уговора пре потписивања истог са послодавцем можеш позвати АСТРУ.

Тел: 011/785-0000

Бесплатна линија (за позиве са територије Србије): 0800 101 201

мејл: sos@astra.rs

За више информација о АСТРИ посетите сајт www.astra.rs

YUCOM

Комитет правника за људска права

За правну помоћ уколико су ти угрожена људска права преко броја 011/33-444-25, као и 0700 400 700 можеш добити потребне информације и савете од адвоката или правника. Детаљан опис случаја можеш да пошаљеш на мејл  office@yucom.org.rs попуњавањем формулара за пружање правне помоћи.

RADNIK.RS

Сајт о кршењу права радника и радница

Уколико су ти угрожена радна права, добио/ла си или изгубио/ла радни спор, имаш доказе да је одређени конкурс за посао намештен или увредљиве природе, желиш да укажеш на неправилност у раду синдиката или државних институција које се баве положајем радника, јави се путем мејла redakcija@radnik.rs.

ИНСПЕКТОРАТ ЗА РАД

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања

Дежурни телефон Инфо-центра који покрива област рада и запошљавања је 011/303-86-77. Такође, надлежном министарству се можеш обратити и путем мејла brziodgovori@minrzs.gov.rs и поставити питање у вези са послодавцем који те упућује на рад у иностранство или агенцијом (нпр. да ли поседује неопходну лиценцу за посредовање у запошљавању). Поред регистрованих субјеката надлежност инспекцијског рада односи се  и на нерегистроване субјекте који могуће ангажују раднике за „рад на црно”.

ТРЖИШНА ИНСПЕКЦИЈА

Министарство трговине, туризма и телекомуникација

На линку http://mtt.gov.rs/download/Kako da podnesete prijavu trzisnoj inspekciji.pdf/ можеш  пронаћи сва Одељења тржишне инспекције и њихове контакте.  Тржишна инспекција контролише незаконите услуге приликом запошљавања које нуде нерегистровани појединци. Запошљавање преко Интернета и оглашавање послова у Србији и иностранству спада под надлежност тржишне инспекције.

РЕПУБЛИЧКА АГЕНЦИЈА ЗА МИРНО РЕШАВАЊЕ СПОРОВА

Контакти специјализоване институције која се бави радним правом односно мирним решавањем индивидуалних и колективних радних спорова:  тел: 011/3131-416, мејл: kabinet@ramrrs.gov.rs, веб: www.ramrrs.gov.rs . Поред тога, услуга агенције је и СОС мобинг 0800 300 601, бесплатан позив са фиксне националне мреже, путем које можеш да се информишеш о томе шта је мобинг, како да се заштитиш од злостављања на раду, како се подноси захтев за поступак посредовања и сл.

МИГРАЦИОНИ СЕРВИСНИ ЦЕНТАР

Национална служба за запошљавање

Корисне информације у вези са могућностима за запошљавање у оквиру легалних миграција, можеш добити у контакту са Миграционим сервисним центром чији контакти Мреже су  доступни путем линка.